LINGEMEER, HET ‘BAARLE-NASSAU’ VAN DE NEDER-BETUWE?

Het Lingemeer, ooit een recreatiepark, maar inmiddels een mooie woonwijk tussen Echteld en Lienden in. Als je vanaf de Meersteeg via de Gelderse Singel de wijk inrijdt, dan staat daar het bord ‘LINGEMEER, gem. Buren’. Hoewel het grootste deel van het Lingemeer in de gemeente Buren ligt, doet dit geen eer aan de bewoners in deze Wijk waarvan de huizen behoren tot de gemeente Neder-Betuwe. Zelfs Wikipedia rept met geen woord over de Neder-Betuwe en schaart het Lingemeer onder de gemeente Buren.
Onlangs hebben we twee bewoners van een mooie vrijstaande woning in het Lingemeer gesproken. Hun voordeur bevindt zich in de Neder-Betuwe en hun achtertuin is gemeente Buren. Dit betekent dat zij inwoners zijn van de gemeente Neder-Betuwe, maar eigenlijk hebben zij belangen in beide gemeenten.
Grappig of lastig?
Hoewel het grappig klinkt heeft het ook nadelen. Zo werden de Neder-Betuwse woningen bijna niet meegenomen met het glasvezel project en rijst nu de vraag of deze woningen mee gaan doen met de pilot inzake de energietransitie van de gemeente Buren. Het lijkt wel het Baarle-Nassau van onze gemeente en met verbazing hebben we naar de vreemde verdeling van de woningen tussen de twee aan elkaar grenzende gemeenten gekeken..
Wij bedanken de bewoners voor hun verhaal en zullen zeker aandacht hebben voor dit bijzondere stukje Neder-Betuwe.
 

Lingemeer