Mijn collega en fractievoorzitter van Gemeente belangen Anja Hulsbergen heeft het tijdens de behandeling voor de omgeving vergunning al aangehaald:
Geen nieuwe zonneparken in de gemeente Neder-Betuwe voor een bedrijfsmatig doel. We zijn een gemeente met een prachtig open landschap en vruchtbare bouwgrond en dat willen wij zoveel mogelijk behouden
En weer zien wij een prachtig stuk natuur verloren gaan door een landschap ontsierend drijvend gevaarte.
Fractieleden van Gemeentebelangen zijn op locatie bezoek geweest bij een vergelijkbare installatie en het ziet er gewoon weg niet uit het past niet in het landschap,
Eventuele langetermijneffecten van een drijvende zonnepanelen installatie worden pas na een aantal jaren zichtbaar. Daarom eisen wij dat initiatiefnemer de komende jaren de ecologische omstandigheden in de plassen blijft monitoren.
Het plan van initiatiefnemer is inhoudelijk erg dun met betrekking op de opvolging.
Hiermee doel ik op de samenwerking met andere participanten. Het is veel misschien en als kortom het hangt van onzekerheden aan elkaar.
Ook het participatieplan is verre van representatief en biedt onvoldoende beeld of er wel draagvlak is van uit de omwonenden
Wat wij zien is heel simpel een drijvende Zonne installatie een kabel die onder de waal wordt doorgeschoten waardoor een bedrijf in Druten voorzien wordt van stroom.
De enige winst die aan onze kant wordt geboekt is een stukje stikstof reductie voor de RES doelstelling.
Conclusie
Hoewel drijvende zonne-eilanden op het eerste gezicht een interessante oplossing lijken voor het ruimtegebrek in Nederland, blijken ze bij nadere beschouwing vele nadelen met zich mee te brengen. De impact op het ecosysteem, de risico’s van chemische lekkages, de hoge kosten, het lagere rendement en de belemmering van recreatie maken zonne-eilanden onpraktisch en onnodig. We moeten ons richten op bestaande infrastructuren en andere geschikte locaties op land die nog niet benut worden. Dit biedt een duurzamer, efficiënter en milieuvriendelijker alternatief voor de inzet van zonne-energie in Nederland.
Elders in ons land zijn er al vele projecten op basis van deze argumenten afgewezen door een kritische houding vanuit de gemeenteraad maar blijkbaar is hier het primaire doel om de initiatief nemer tevreden te stellen en de rode loper voor hen uit te rollen.